Ventileren!?
Het belang van goede ventilatie in onze woon- en werkruimtes.


Waarom ventileren!?

In een wereld waarin energie-efficiëntie en het verminderen van onze ecologische voetafdruk centraal staan, isoleren we massaal! Hoewel dit helpt om energie te besparen, gaat het vaak ten koste van iets cruciaals: een gezonde binnenluchtkwaliteit. Daar komt ventilatie in beeld!

Een van de meest effectieve manieren om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren, is door middel van mechanische ventilatie. In deze blogpost gaan we dieper in op wat mechanische ventilatie is, waarom het belangrijk is, en hoe het werkt.
Wat is Mechanische Ventilatie?

Mechanische ventilatie verwijst naar het gebruik van mechanische systemen, zoals ventilatoren en luchtkanalen, om verse lucht in een gebouw te brengen en vervuilde lucht af te voeren. Dit staat in contrast met natuurlijke ventilatie, die afhankelijk is van ramen, deuren en andere openingen in een gebouw om lucht te laten circuleren.

Mechanische ventilatiesystemen kunnen worden gecategoriseerd in verschillende typen, waaronder:

  • Balansventilatie, systeem D: Dit systeem gebruikt zowel een toevoerventilator als een afvoerventilator om een evenwichtige luchtstroom te creëren. Het zorgt ervoor dat de hoeveelheid binnenkomende lucht gelijk is aan de hoeveelheid afgevoerde lucht.
  • Afzuigventilatie, systeem C: Dit systeem verwijdert lucht uit het gebouw, waardoor er een negatieve druk ontstaat die ervoor zorgt dat verse lucht via openingen naar binnen wordt gezogen.
  • Toevoerventilatie, systeem B: Dit systeem brengt verse lucht naar binnen, wat een positieve druk creëert en vervuilde lucht naar buiten drukt.

Waarom is mechanische ventilatie belangrijk?

  • Frisse lucht: Door te ventileren worden verontreinigingen zoals CO², VOS, rook, ... verwijderd uit de ruimtes. 
  • Energie-efficiëntie: Moderne mechanische ventilatiesystemen controleren de hoeveelheid lucht die geventileerd wordt. Daarnaast zijn ze meestal uitgerust met warmtewisselaars, zoals warmtewielen, die warmte uit de afgevoerde lucht terugwinnen en deze gebruiken om de inkomende lucht te verwarmen. Dit vermindert de energie die nodig is om het gebouw te verwarmen of te koelen, wat leidt tot lagere energiekosten.Vochtregu​latie

Ventilatie helpt overtollig vocht uit onze ruimtes te verwijderen. Zonder ventilatie kunnen vocht en condensatie zich ophopen, wat kan leiden tot schimmelgroei. Dit kan gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral bij mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.Comfort en gezondheid

Door een constante toevoer van verse lucht te garanderen, draagt mechanische ventilatie bij aan een comfortabeler en gezonder binnenklimaat. Dit kan leiden tot een hogere productiviteit en een betere algehele gezondheid.Energie-efficiëntie

Moderne mechanische ventilatiesystemen controleren de hoeveelheid lucht die geventileerd wordt. Daarnaast zijn ze meestal uitgerust met warmtewisselaars, zoals warmtewielen, die warmte uit de afgevoerde lucht terugwinnen en deze gebruiken om de inkomende lucht te verwarmen. Dit vermindert de energie die nodig is om het gebouw te verwarmen of te koelen, wat leidt tot lagere energiekosten. Daarnaast heeft droge lucht een lagere warmtecapaciteit dan vochtige lucht. Met andere woorden als u dezelfde hoeveelheid warmte (bijvoorbeeld van een verwarmingssysteem) aan zowel droge als vochtige lucht toevoegt, zal de temperatuur van de droge lucht sneller stijgen.

Conclusie:
Ventilatie is een essentieel aspect van een gezonde en comfortabele leefomgeving. Door te investeren in een effectief ventilatiesysteem, kunt u genieten van een betere luchtkwaliteit, gezondheid, welzijn, en energie-efficiëntie. Vergeet niet om uw ventilatiesysteem regelmatig te onderhouden en aan te passen aan uw specifieke behoeften voor optimale resultaten. 
Deel deze post
De werking en voordelen van ventileren met een warmtewiel